2016. május 4., szerda

Magos kifli ("Kornspitz")



  • gluténmentes
  • tejmentes
  • tojásmentes
  • IR-barát, vagyis:
    • csak lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz
    • inzulinrezisztenciások és cukorbetegek diétájába illeszthető

1 db = 30 g CH

Hozzávalók 3 db-hoz:

90 g hajdinaliszt
35 g kölesliszt
30 g bambuszrostliszt
20 g mandulaliszt
20 g utifű maghéj
15 g inaktív élesztő
15 g durvára aprított tökmag
10 g chia mag
5 g só
1 kávéskanál szódabikarbóna (3 g)
2 dl víz
100 g Cocomas /VAGY 20 g olívaolaj
1/2 citrom leve/VAGY 1 evőkanál almaecet

magkeverék a szóráshoz, ízlés szerint
(bambuszrostliszt a formázáshoz, nyújtáshoz, ha kell)

Elkészítés:

 1.) Keverjük össze a vizet a cocomas-szal és melegítsük meg a mikróban. Facsarjuk hozzá a citrom levét.(hogyha CSAK olívaolajjal dolgozunk, csak a vizet kell fölmelegíteni és ahhoz adni a citromlevet!)


2.) Mérjük ki és keverjük össze a száraz összetevőket. Aprítsunk durvára 15 g tökmagot és adjuk ezt is a lisztkeverékhez.


3.) Öntsük össze a nedves és a száraz alapanyagokat és egy fakanál segítségével GYORS MOZDULATOKKAL keverjük össze. Kb. fél perc alatt összeáll a tészta.

 a) Ha Cocomas+vízzel dolgozunk, akkor hagyjuk 10-15 percet pihenni a tésztát, majd bambuszrostlisztes felületen gyúrjuk át.

 b) Ha olívaolajjal dolgozunk, csak gyúrjuk át kézzel, kevés pihentetés után formázzuk, bambuszrostliszt ebben az esetben nem szükséges. 


5.) Vegyük a tésztát 3 egyenlő részre (én mérleggel lemérem, hogy mindegyikben pontosa ugyanannyi szénhidrát legyen!) - Formázzunk kifliket tetszés szerint, vagy a következőképpen: hosszúra, oválisra nyújtom a tésztát, két végénél behajtom úgy, hogy egy rombuszt kapjak, így tekerem föl.


6.) Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, lekenjük vízzel, megszórjuk magokkal (be is lehet vagdosni).


7.) 200 fokon
cocomas-szal 40 perc
olívaolajjal 30 percig sülnek.

8.) Hagyjuk teljesen kihűlni!


Nem fogtok csalódni, mert nagyon finom és megtévesztésig hasonlít az eredetire! ;) 

Jó étvágyat, jó egészséget kívánok hozzá!


Bagett és császár zsömle is formázható a tésztából, most medvehagymával és tökmaggal készült:
(dupla adag!!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése