A tökéletes kenyér receptje!
Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy rengeteg kísérletezés után végre sikerült egy olyan kenyeret megalkotnom, ami minden kritériumnak megfelel. :)
Nem kérdés ugyanis, hogy gluténmentes, tejmentes, és kizárólag lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, mindemellett pedig nevetségesen könnyű elkészíteni és igazi kenyér formája, állaga és íze lesz. ;)
Köszönöm az ihletet: http://www.inforabakoz.hu/blog/olvas/gluten-tej-tojas-kukorica-es-burgonyamentes-barna-kenyer-2015-09-25-160201
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 20 g utifű maghéj
- 500 ml langyos víz
- 1 jó nagy púpos teáskanál só
- 4 g instant élesztő
- 20 g inaktív élesztő (ettől picit "sajtos", vagy amolyan igazi élesztős kenyér íze lesz... de kihagyható, viszont a tanácsom az, hogy érdemes ezt az alapanyagot egy glutén- és tejmentes konyhában tartani)
- 5 g darált chia mag/vagy lenmag
- 200 g teljes kiőrlésű hajdinaliszt
- 100 g csicseriborsóliszt
- 50 g teljes kiőrlésű kölesliszt
- 20 g olívaolaj/vagy olvasztott kókuszolaj
Elkészítés:
- Az utifű maghéjat belekeverjük a langyos vízbe és állni hagyjuk. (zselés állaga lesz!)
- Mialatt az utifű maghéj megszívja magát és zselét képez, keverjük össze a liszteket a sóval, élesztőkkel, és a darált chia/lenmaggal.
- Öntsük az utifű maghéjas zselét a száraz részhez és a robotgép dagasztófejével kezdjük összedolgozni. Addig "dagasszuk", amíg az összes lisztet föl nem veszi a nedves rész.
- Ezután adjuk hozzá az olajat és azzal is alaposan dagasszuk össze, ez is tartson el néhány percig.
- Egy (szilikonos) kenyérformát enyhén olajozzunk ki, majd öntsük bele a tésztát, igény szerint formázzuk és tegyük a sütőbe 50 fokra 10 percre.
- 10 perc után kapcsoljuk föl a sütőt 200 fokra és további 45-50 perc alatt süssük készre a kenyérkénket! :)
Szénhidráttartalom: kb. 28 g CH/100 g
Tegnapi napon elkészítettem és tényleg nagyon szuper! Összeáll gombóccá daqgasztás után, formálható, nem esik szét és finom! :) Köszönjük szépen a megosztást!!!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy sikerült!! :)
VálaszTörlés